Wat te doen met natuurlijke krullen?

Natuurlijke krullen blijven altijd een hoofdstuk apart in de kapperswereld.

Veel kappers kunnen er niet goed mee omgaan. Knippen het gewoon volgens de regels die ze ooit geleerd hebben en letten niet op de natuurlijke valling waardoor het haar niet lekker zit voor soms veel te kort is. Belangrijk is om een kapper te zoeken die verstand heeft van Krullenbollen! De kappers die werken met het Curlsyss systeem van Brian MC Clean daarvan weet ik zeker dat ze om kunnen gaan met  krullenbollen. Ook erg belangrijk is de verzorging van krulhaar.

Krullen lijden een eigen leven.

Maar zelfs als het goed geknipt is lijkt het of  natuurlijke krullen een eigen  leven lijden. De ene dag heb je inderdaad meer of minder krul dan de andere dag, het lijkt wel of ze een eigen wil hebben.

Hoe komt dat?

Wat mij betreft is vocht de grootste boosdoener . Vooral de luchtvochtigheid ( waterdeeltjes in de lucht)   Met een hogere luchtvochtigheid heb je vaak meer krullen dan met droge lucht.

Hoe komt het dat krullen gaan pluizen?

Pluis in krullend haar heeft verschillende oorzaken:

 • Siliconen is het haar
 • Beschadigde punten
 • Gebruik van Wax
 • Verkeerde verzorging
 • Pech dat je zo geboren bent
 • Plukken uit elkaar kammen of borstelen.

Siliconen

Veel mensen hebben  door de moderne haarverzorging veel te veel siliconen in hun haar. Siliconen  zit als een dikke laag om het haar het werkt als een vet het, stoot water af (denk maar aan je tentdoek waterafstotend maken). terwijl je juist vocht in je haar nodig hebt om het soepel te laten zitten. De luchtvochtigheid krijgt oorlog met de siliconen en met als gevolg… pluis.

Beschadigde punten

Wanneer je punten  beschadigd zijn. Dan is de schubben laag zo erg uit elkaar dat ze niet meer mooi over elkaar heen vallen. De inhoud van je haar staat bloot aan invloeden van buitenaf . Het droogt uit en je verliest belangrijke stoffen die het haar gezond houden. Gevolg….  pluis

Wax

Van wax lijkt je haar minder te pluizen. Maar helaas de wax ( is vet, kijk bij siliconen) plakt  gewoon de haren aan elkaar maar droogt juist je haar verder uit waardoor het op de lange termijn nog meer gaat pluizen.

Verkeerde verzorging

In ons koude kikker landje hebben veel mensen het bekende melkboeren hondehaar. Dit is in algemeen haar wat keratine te kort komt ( meer dan 45% van de nederlandse dames vind haar haar te slap en te weinig volume) De shampoo en haarcosmetica is voornamelijk gebaseerd op dat type haar . Totaal ongeschikt voor krul haar dus… pluis.

Pech

Sommige mensen hebben nu eenmaal pech dat het haar pluizig en beschadigd  de hoofdhuid uitkomt .Helaas, daar is niet veel aan te doen. Je kan evt. Ontkroezen, relaxen of keratine behandeling zetten (3 tot 5 maanden gladder haar, het blijft wel krullen)

Kammen of borstelen

Krullend haar nooit kammen wanneer je haar al droog is alleen voor of na het wassen met een goede borstel borstelen. Wanneer je het haar kamt gaan de punten uit elkaar en wijzen niet meer naar een richting gevolg… pluis.

De oplossing voor mooie pluis vrije krullen:

 • Goede verzorging!
 • Zorg dat je haar regelmatig geknipt wordt.
 • Gebruik geen vetten zoals wax.
 • Voorzichtig met mechanische belasting.
 • Geen te hete krul/ steil tang gebruiken ( de CHI tang is mijn favoriet die droogt het haar niet of nauwelijks uit).
 • Gebruik altijd een conditioner en een serum of haarolie.
 • NOOIT! Je haar kammen of borstelen als je haar droog is.
 • Gebruik een diffuser! Laat het haar langzaam drogen zonder te veel te bewegen. Of laat het drogen aan de lucht.

Het belangrijkste wat je moet doen: Zorg er voor dat de uiteinde van je krul naar een richting gaat. Hou de punten dus bij elkaar . Wijzen de uiteinde verschillende richtingen op ziet dat er uit als pluis!

De Curvaceous collectie van REDKEN biedt een oplossing voor alle krullenbollen.

De productlijn is speciaal ontwikkeld om alle typen krullend haar de oplossing te bieden tegen droogheid, broosheid,pluis, gebrek aan definitie en om het haar een mooie en stralende look te geven.De combinatie van suikerkristallen en moringa-olie ondersteunt de vochtbalans in het haar, maakt het haaroppervlak glad en vermindert pluis.

The must have collection for every curly girl!

 

Geplaatst in Blog.